image
image

Articles

Co je potřeba trávníku dopřát po zimě

Co je potřeba trávníku dopřát po zimě

Ať už máte zimu a sníh rádi, nebo ne, vašemu trávníků určitě neprospěla. Jak to udělat, aby byl s přicházejícím jarem svěží a zelený a mrazivé období na něm nebylo nijak poznat?

Minimalizovat škody napáchané zimou není nijak obtížné, stačí poctivě dodržet několik základních kroků. Díky nim se budete těšit z trávníku v perfektní formě až do další zimy.

„S nápravou je třeba počkat, až roztaje poslední sníh a trávník rozmrzne. Vydržte do doby, kdy je půda suchá, a do té doby po trávníku raději vůbec nechoďte. V půdě jinak zůstanou hluboké rozměklé stopy,“ vysvětluje Martin Adamíra ze společnosti ZAHRADA PRAHA. Jakmile nastane vhodná chvíle, začněte s regenerací. Shrabejte listí, větvičky a suchou trávu. Pak trávu, pokud nebyla posekána na podzim, posekejte na délku zhruba 3 cm a posekanou zeleň shrabejte.

Provzdušňujte

Trávník je před jarem rovněž nutné provzdušnit neboli vertikulovat (od „vertical cut“, tedy „svislý řez“). „Díky provzdušnění zbavíme trávník kompaktní vrstvy, které se říká travní plsť. Tvoří ji odumřelá stébla trávy, rozkládající se listí, mech nebo třeba kořeny. Plsť brání trávníku v dýchání a zadržuje v půdě vlhkost. To je příčinou řady onemocnění a navíc trávník nevypadá tak dobře, jak by mohl,“ upozorňuje Martin Adamíra.

Čím provzdušňovat? Na menší plochy vystačíte se speciálními hráběmi, pohodlnější je však použít elektrický nebo motorový provzdušňovač. Ten je vybaven ostrými noži, které rotují kolem vodorovné osy v hloubce 3-7 cm. Stroje je možné půjčit v některých hobbymarketech. Po vertikulaci je nutné trávník pečlivě shrabat a odstranit z něj všechny rostlinné zbytky.

Vyrovnejte povrch

Podívejte se také, zda na trávníku přes zimu nevznikly prohlubiny, ve kterých se hromadí voda. To je znamení, že půda pod nimi je nepropustná. Řešením je vyříznout okolo plochy tři obdélníkové strany a vzniklý plát odvinout po neodříznuté hraně. Takto vzniklou díru naplňte asi 5cm vrstvou písku a promíchejte ho s půdou. Nadbytečnou směs odstraňte a místo opět přikryjte naříznutým drnem.

Zasejte novou trávu

Je možné, že po předchozích krocích vzniknou na trávníku holá místa, do kterých je nutné dosít novou trávu. Plochy nejdřív prohrabejte hráběmi se širokými zuby. Poté půdu na nich promíchejte s pískem a po vyrovnání povrchu dosejte trávu. Celý trávník nakonec důkladně uválcujte a zalijte.

Co dělat v případě plísně

Po zimě se může na trávníku vyskytnout nepříjemnost v podobě tzv. sněhové plísně. Ta vzniká kvůli tomu, že trávník leží pod sněhovou přikrývkou, která brání přístupu vzduchu. Jak plíseň poznáte? „Na trávě se objeví zažloutlé skvrny o průměru 15-20 cm, které se neustále zvětšují. Když je vlhko, kolem skvrn najdete bílé podhoubí, které slepuje stébla trávy. Za slunečného počasí se stébla jeví narůžovělá,“ popisuje zahradní architekt Martin Adamíra ze společnosti ZAHRADA PRAHA. Plísni jste mohli „pomoci“ také tím, že jste na podzim neshrabali posekanou trávu nebo jste nadměrně hnojili dusíkatými hnojivy.

Boj s touto plísní je poměrně obtížný. „Když chorobu zachytíte v počátečním stadiu, možná se vám podaří ji zlikvidovat fungicidem ve spreji. Jestliže však plíseň zasáhla většinu trávníkové plochy, máte téměř jistotu, že vás čeká zakládání úplně nového trávníku,“ říká Martin Adamíra.

Hnojení

Každý, kdo chce mít silný a krásný trávník, musí pamatovat i na jeho vhodné a dostatečné hnojení. „Vhodnou dobou pro hnojení trávníku je začátek dubna, v tomto období jsou vhodná hnojiva s vyšším obsahem dusíku, který podporuje růst trávy. Důležité je, aby hnojivo bylo rozprostřeno rovnoměrně - například díky tomu, že ho rozpustíte ve vodě a trávu jím zalijete. V případě hnojiv, která nejsou tekutá, dejte pozor, abyste jimi nehnojili mokrou trávu. Granule se totiž nalepí na stébla trávy a spálí je. Když už se tak stane, rychle trávník zalijte, aby se granule rozpustily ve vodě a dostaly do půdy,“ varuje Martin Adamíra.