image
image

Articles

Trendy v zahradách: Češi chtějí na zahradě komfort a co nejméně práce

Trendy v zahradách: Češi chtějí na zahradě komfort a co nejméně práce

Jaro začalo a s ním i čas, kdy lidé začínají uvažovat o nové zahradě nebo o úpravách té stávající. Ačkoliv zahrady nejsou vysloveně módní záležitostí, i ony trendům částečně podléhají.

Trendy pro rok 2010 lze shrnout do několika slov: co nejméně práce, co nejvíce komfortu, rychlý efekt a zahrada jako další obytná místnost. Co se týče materiálů, na popularitě získává beton.

Komfort

Tohle slovo vystihuje aktuální požadavky českých zákazníků na jejich zahrady asi nejlépe. Češi chtějí zahradu, o kterou se nebudou muset příliš starat, která bude co nejdéle zelená, a zároveň chtějí, aby jim skýtala prostor pro „bydlení“ venku. „Zákazníkům často vysvětlujeme, že bezúdržbová zahrada bohužel neexistuje. Vždy je nutná alespoň základní péče,“ vysvětluje Martin Adamíra, zahradní architekt společnosti ZAHRADA PRAHA, která se zabývá projektováním a realizacemi zahrad. „Je ale samozřejmě možné zahradu navrhnout tak, aby její nároky na majitele a jeho čas byly co nejmenší. Případně zákazníkům radíme, ať si na péči o zahrady najmou odborníky,“ popisuje Martin Adamíra.

S požadavkem na „bezúdržbovost“ zahrady souvisí i touha zákazníků, aby byla zahrada vytvořena co nejrychleji. „Ačkoliv se to zdá jako sci-fi popírající přírodní zákony, je možné dodat i hotovou zahradu,“ vysvětluje Martin Adamíra. „Trik spočívá v sázení již vzrostlých stromů, které mohou mít 5-15 metrů, či keřů (2-5 m). Jedná se samozřejmě o poměrně drahé řešení, ale efekt je okamžitý. Je ovšem důležité pohlídat si záruky, které se k takové zahradě vztahují.“

Luxusní vybavení

Češi odjakživa na zahrádce rádi tráví volný čas. V posledních letech na ni však nechtějí tolik pracovat a kutit, ale je pro ně spíše jakousi relaxační zónou, kde si lidé chtějí strávit velkou část období, kdy je venku krásné počasí. „Čím dál více se součástí projektu a realizace stávají prvky, které pobyt na zahradě zpříjemňují. Ať už jde o altány, velké terasy či luxusní zahradní nábytek nebo venkovní krby a grily. Výjimkou nejsou ani zahradní kuchyně. Zahrada se tak pro mnoho lidí stává další místností domu, jen s výhledem na nebe,“ popisuje Martin Adamíra ze ZAHRADA PRAHA.

Z materiálů zažívá nárůst popularity beton. Pokud si představujete šedou nevzhlednou plochu, projděte si aktuální nabídku výrobců. Beton je totiž neuvěřitelně variabilní materiál - lze ho na zahradu použít v podstatě v jakékoliv barvě či tvaru. Betonová tak může být dlažba, schody, zídky, okrasné prvky… Beton věrně imituje obvykle dražší kámen, nabízí však mnohem pestřejší způsoby využití. „Zákazníci k betonu často přistupují s nedůvěrou, jejich postoj se však rychle změní, když se seznámí s možnostmi, které tento materiál nabízí,“ uzavírá Martin Adamíra.