image
image

Статьи

Zahrada hned? Díky vzrostlým stromům a keřům je to možné

Zahrada hned? Díky vzrostlým stromům a keřům je to možné

Sníte o zahradě plné zeleně a vzrostlých stromů? Pak se vám asi zdá logické, že si na ni budete muset počkat. Trpělivost je ale pouze jednou z cest ke krásné zahradě. Existuje ještě jeden způsob – vysadit na zahradu již vzrostlé stromy a keře.

Tato metoda je sice dražší, díky svému okamžitému efektu si však u zákazníků získává čím dál větší oblibu. Jaro je vhodným obdobím pro sázení většiny vzrostlých rostlin.

Jestliže zakládáte novou zahradu nebo upravujete zahradu stávající, zvažte, zda by ve vašem případě výhody vzrostlých stromů a keřů nepřevážily jejich nevýhody. V současné době je totiž možné pořídit téměř jakékoliv vzrostlé rostliny, záleží jen na představách zákazníka. „Stromy je možné sehnat veliké 2 až 7 metru, ale třeba i 15 metrů. Výška 2-7 metrů je běžnou mírou vzrostlých stromů,“ popisuje Martin Adamíra, zahradní architekt společnosti Zahrada Praha, která se zabývá projektováním a realizacemi zahrad. „U keřů jsou běžnou výškou cca 2 metry, ale záleží samozřejmě na konkrétním druhu rostliny.“

Proč sázet vzrostlé stromy?

Co se týče výhod sázení vzrostlých stromů, tou největší je přirozeně okamžitý efekt sadby, díky kterému není potřeba čekat na posezení ve stínu košaté koruny stromu celou jednu generaci. U ovocných stromů vedle možnosti dřívější sklizně plodů hovoří pro i fakt, že mladé stromky jsou náchylnější k nemocem a ohrožení škodlivým hmyzem.

„U vzrostlých rostlin je výhodné i to, že se s nimi dá projekt zahrady nakreslit přesněji. Je u nich totiž možné snadněji odhadnout, do jaké výšky jako dospělé dorostou,“ vysvětluje zahradní architekt Martin Adamíra. Vzrostlé rostliny také slouží jako okamžitá větrná bariéra, což je podstatné především u pozemků na otevřené ploše. K tomuto účelu jsou nejvhodnější vzrostlé keře, které již mají zelenou hmotu, nebo živé ploty vysázené ze vzrostlých tůjí, habrů, tisů apod. Ty by měly mít alespoň 150 cm na výšku, spíše však 2 metry.

Za pohodlí je nutné připlatit

Výše uvedené výhody se odrážejí ve vyšší ceně. „Řešení zahrady pomocí vzrostlých rostlin může být cca 10krát dražší než klasická cesta,“ nastiňuje Martin Adamíra ze společnosti Zahrada Praha. „Je také potřeba počítat s tím, že určité procento vzrostlých stromů či keřů se neujme. Proto je potřeba si pečlivě pohlídat poskytované záruky, ideálně by se měly vztahovat na rostlinu i na práci se sázením,“ upozorňuje zahradní architekt.

I proces vysazování je poměrně náročný, vyžaduje obvykle speciální techniku, a je proto vhodné si na něj najmout specialisty. Stromy a keře v zemních balech nebo rostliny prostokořenné mají současně omezený čas výsadby, na druhou stranu vzrostlé rostliny ve speciálních kontejnerech je možné sázet po celý rok.