image
image

Články

Střešní zahrady umí plnit hned několik funkcí

Střešní zahrady umí plnit hned několik funkcí

Považujete zahradu na střeše za módní výstřelek? Pak byste měli vědět, že střešní zahrady za sebou mají dlouhou historii.

Oblíbené byly již v 6. století př. n. l. na Blízkém Východě, a to především pro svoje estetické vlastnosti. Naopak v severní Evropě se osvědčily jejich tepelně izolační schopnosti. V současné době se střešními zahradami architekti pracují z obou těchto důvodů – nejčastěji v případě kanceláří nebo luxusních bytů.

To však neznamená, že by nebylo možné použít i střechu na starším domě. Právě naopak – střešní zahrada umožňuje efektivně využít prostor střechy a současně dům zateplit, a to nanejvýš estetickým způsobem. „Zazeleněná střecha zlepšuje mikroklima celé budovy, důsledkem je například zvýšení vlhkosti, a tedy lépe dýchatelný vzduch,“ vysvětluje zahradní architekt Martin Adamíra ze společnosti ZAHRADA PRAHA.

Střešní zahrady dělíme na dva hlavní typy – extenzivní a intenzivní. První typ není určen k aktivnímu užívání (k chození po zahradě a např. odpočinku v ní), takové zahrady jsou tedy převážně „na ozdobu“. Na druhou stranu je možné je umístit i na střechu se sklonem kolem 30 stupňů. Intenzivní střešní zahrady jsou naopak pochozí, s minimálním spádem. Využívají se obdobně jako terasy.

Jakými rostlinami se střešní zahrady osazují? „Logicky je nutné volit druhy, které snesou přímé a celodenní ozáření sluníčkem,“ říká Martin Adamíra. Pro intenzivní zahrady jsou vhodné méně šlechtěné, přírodě blízké rostliny, které dokáží existovat bez náročnější péče, např. rozchodníky, netřesky, lomikámen nebo různé trávy.

Na extenzivních zahradách se uplatní trvalky, skalničky, trávy, popínavé rostliny na konstrukcích, keře a dokonce i stromy. Rostliny (např. levandule, mateřídoušku, kosmatce, vlnatce nebo třeba okrasné česneky) lze kombinovat s dlažbou, oblázkovým nebo dřevěným zásypem, použít lze jak rostliny zasazené přímo do substrátu, tak i osázené nádoby. „U architektonicky náročnějších střešních zahrad je nutné počítat s instalací závlahového systému,“ říká Martin Adamíra.

Střešní zahradu je možné zpestřit řadou prvků, aby odpovídala vkusu svého majitele a uživatelů. Originálním a v poslední době velmi oblíbeným „doplňkem“ je bylinková zahrádka. Hezky vypadá a zahradu dokáže krásně provonět, přičemž mnoho bylinek umí svojí vůní navodit klid a pohodu. Atmosféru zahrady podstatně ovlivňuje také osvětlení, se kterým šikovný architekt dokáže doslova kouzlit. Nezapomeňte ani na vhodný zahradní nábytek.

„Obecná zásada je jednoduchá. Doplňky volte dle účelu, pro který budete zahradu používat. Některé jsou ideální, pokud na ní budete chtít odpočívat, jiné pak třeba pro zahradní party s přáteli,“ dodává Martin Adamíra ze společnosti ZAHRADA PRAHA.